Заек с горчица в Крок Пот

Заек с горчица в Крок Пот

Едно много изкусително включване от нашата отдавнашна приятелка Мина Ангелова, заек с горчица. Рецептата има и вариация за обикновена фурна, но както всички знаем, в Крок-Пот нещата винаги стават по-вкусни. Вижте какво пише Мина в блога си

„Отдавна не съм показвала нищо приготвено в Crock-Pot, но не защото не използвам съдинката, а защото прибягвам към нея, когато ми е най-натоварено – и след като най-накрая успея да се добера до вкъщи в края на деня – храната, която междувременно се е сготвила сама, бива отдавна дегустирана неколкократно и за снимане почти нищо не е останало. Но се надявам с тази рецепта за заек с горчица и бяло вино да се реванширам за всички пропуснати сесии.“

Необходими продукти:

  • 1 заек – цял, или нарязан на 8 парчета28.08-1
  • 5 с.л. дижонска горчица
  • 2 с.л. зехтин
  • 60 г мало
  • 2 резена бекон, нарязан на кубчера
  • 1 глава лук, нарязан на кубчета
  • 150 мл сухо бяло вино
  • 150 мл готварска сметана
  • 2-3 клонки свеж розмарин
  • 2 дафинови листа
  • 1 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
  • 1 ч.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус
  • 500 г зелен боб за сервиране, по избор

Начин на приготвяне:

В купа смесваме горчицата, зехтина, около 2/3 от морската сол и 2/3 от пипера и намазваме обилно заека от всички страни. В тиган с тежко дъно загряваме половината от маслото и запържваме лука и бекона около 5 минути – докато лукът омекне и беконът започне да покафенява – и прехвърляме в крок-пота.

Загряваме в тигана останалата част от маслото, запържваме заека от всички страни – за около 8-10 минути – и прехвърляме в крок-пота. Добавяме в тигана бялото вино и оставяме да къкри 2-3 минути. Добавяме и сметаната, разбъркваме добре и оставяме да къкри за още 3 минути. Поливаме със сместа заека в крок-пота, добавяме розмарина и дафиновите листа, похлупваме крок пота и включваме на 2 степен за 4 часа.

След като ястието е готово, поръсваме с останалата морска сол и пипера и запичаме по избор за 10-ина минути във фурната на горен грил на 220С или 200С с вентилатор, или докато месото добие златист загар. Междувременно бланшираме зеления боб за 3-4 минути във вряща вода и веднага потапяме в ледена баня.

28.08-2

Индексирахме тази публикация като „ястия с дивеч“ но реално се прави с най-обикновен заек, който можете да си купите в магазина. Приятен апетит.

 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *