Селски хляб в Крок-Пот

Селски хляб в Крок-Пот

Много често ни питат дали е възможно да се опече хляб в Крок-пот и досега винаги сме давали рецепти от чуждоезични блогове и английски сайтове. Разбираме, че тяхната традиция в хляба няма много общо с българската и затова много се зарадвахме на тази рецепта на Теди Титова, която възкресява един свой детски спомен – за дъхавия селски хляб от малката фурна, който почти изчезва по пътя от фурната до вкъщи. Вижте цялата рецепта или прочетете нейните вариации в оригинал.

Необходими продукти:

  • 300 мл. хладка вода
  • 10 гр. прясна мая или 1 пакет суха
  • 500 гр. брашно
  • 1 с.л.лимонов сок
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 30 гр. сирене
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. сминдух
  • 1ч.л.ронена чубрица
  • щипка сух чесън

Тестото не се меси, а се бърка с дървена лъжица, става лепкаво и влажно. Отнема повече време за втасването, но резултата си заслужава. В купа смесваме маята, хладката вода, захарта и малко брашно. Оставяме за кратко време, докато маята шупне добре.
Пресяваме брашното, към него добавяме солта и лимоновия сок.
Брашното добавяме към маята и бъркаме с дървена лъжица до получаване на лепкаво тесто.

Покриваме тестото с кухненско фолио и го оставяме да почива. След 20 минути го разбъркваме с дървената лъжица, като бъркаме от стените към основата. Повтаряме действието няколко пъти, като целта е да се вкара въздух в тестото и отново оставяме да почива. Може да сложете  малко олио отгоре за да не хваща коричка тестото.

Когато е втасало след последното разбъркване го разточваме и слагаме  сирене, червен пипер, чесън, сминдух, ронена чубрица. Загъваме от четирите края към средата и обръщаме обратно, като правим няколко разреза отгоре. Слагаме в набрашнен крок-пот и включваме на втора степен за два часа – два часа и половина.

02.09-2

След като изтече времето, може да допечете хляба (без да го вадите от керамичния съд) в обикновена фурна, за да получи коричка отгоре. Разбира се, можете да импровизирате с подправките и плънката, да го направите без никаква плънка дори – хлябът пак ще е вкусен и траен.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *