„Slow-cookers“ – новата мода  в готвенето

„Slow-cookers“ – новата мода в готвенето

Дори и най-посветените и самоотвержени готвачи, привъженици на традиционните методи на готвене стават фенове на бавното готвене и се присъединяват към общността на Crock-Pot!

Въпреки, че първите слоукукъри  – Crock-Pot излизат на пазара през 1970г. и оттогава насам се продават и използват широко сред домакинствата в Америка и Западна Европа, през последните няколко години се забелязва изключително увеличаване на популярността на бавното готвене. Тази тенденция обхваща предимно работещи и ангажирани през деня хора, които ценят домашно сготвената и здравословна храна. Ползващите уреди за бавно готвене са хора с различни кулинарни  предпочитания и готварските им умения варират в много широки граници – от начинаещи до такива, които са завършили професионално курсове по готварство и работят в сферата на ресторантьорството и общественото хранене. Общото, което мотивира феновете на Crock-Pot- готвенето  е удобството и лесното осигуряване на вкусно ежедневно хранене за семейството.

Според статистика на  NPD Group – компания за маркетингови изследвания, през 2009 около 83% от американските домакинства притежават уреди за бавно готвене, като спрямо 1998г  е зачестило тяхното използване за ежедневното готвене на семействата. Промените, които са настъпили в света на бавното готвене за 40 години са доста драматични. Първоначално предложените кукъри са били заменени от по-атрактивни на вид уреди с модерен дизайн от стомана и хром. Те се вписват отлично в интрериора на съвременната кухня. Crock-Pot са стилни и компактни, но също така и полезни в приготвянето на много по-широк кръг ястия. Първоначално стартират като уреди за варене на боб и фасул и постепенно разширяват предложенията си за рецепти за домашно готвене  – включват  много рецепти за ястия с месо, интернационални рецепти и дори десерти като крем брюле и пудинг! През последните 5 години са добавени  нови технологични фукционалности към основните – най-новите уреди предлагат възможности за сотиране и задушаване, пържене и печене в същия съд, а също и поддържане на храната топла след приключване на готвенето. Най-новата технология позволява дори дистанционно да контролирате  Crock-Pot от своя  iPhone! Забележително, нали!

Този бум, който се случва сега по отношение на бавното готвене няма аналог с друг кухненски уред досега! Расте броят на книгите и сайтовете в интернет, които пишат за бавното готвене, дават съвети и рецепти. Активни са и доста форуми на тази тема, обявена бе  дори година, посветена на бавното готвене. Освен това общността на използващите уреди за бавно готвене споделя  всякакви нестандартни идеи за приложения на  Crock-Pot – от домашно правени свещи до сушене на ядки и квасене на мляко.

123

Рекламната агенция Carmichael Lynch в Минеаполис организизра за 6ти пореден път годишен  „Crocktoberfest“ – в него са представени минимум 30 Crock-Pot –а за тестване и дегустация на ястия, приготвени в тях. Събитието се радва на голяма популярност.

Споделянето на Crock-Pot-страстта по готвенето дори не изисква феновете да живеят в един град или да се срещат наживо. Затова FaceBook е горещо приет като средство за обменяне и споделяне на всякаква интересна и полезна информация за бавното готвене. Три майки от Тексас слагат началото на фен страница, наречена Crock Pot Girls и само за няколко месеца събират 1.2 милиона приятели на бавното готвене. Почти едновременно с тях се създават и други фен групи – Crock Pot Guys, Crockpot Moms, Crockpot Divas, Crock-Pot Ladies, Slow Cooker Squad, Veggie Crock, Crock Pot Sisters.

Книгите, предлагащи рецепти за бавно готвене също изобилстват – над 35 нови заглавия през 2011, приблизително толкова и през 2012 – всичко от френски, индийски, италиански рецепти до ястия за вегани, нискокалорични и безглутенови рецепти.

Ползите от уредите за бавно готвене са наистина много, също както приложенията им за ежедневното готвене за семействата. Въпреки някои първоначални съмнения хората са склонни да опитат и в интерес на истината преодоляват резервите си, защото откриват много смисъл и предимства след като сами опитат готвенето с Crock Pot. А след като свикнат и с удобството да пестят времето си по този начин, те естествено споделят положителния си опит и с приятели. Не след дълго те адаптират и използват и свои собствени рецепти на любими семейни ястия. А това потвърждава тезата, че бавното готвене е лесният  начин да готвиш вкусно и здравословно, при това ежедневно, без да влвлагаш прекалено много време и усилия.

По материали от : Startribune   Home+Garden


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *