Crock-Pot – често задавани въпроси

Crock-Pot – често задавани въпроси

Crock-Pot
Crock-Pot

Може ли Crock-Pot® да работи без наблюдение?

Уредите Crock-pot са уреди със самостоятелно електрозахранване, предназначени да работят продължително време, без да бъдат наблюдавани и обслужвани. За разлика от повечето кухненски уреди Crock-pot са създадени да работят без надзор, веднъж поставили храната в него, включваме уреда и можем да отидем на работа, да излезем от в къщи, и да се занимаваме с каквото желаем. След приключване на готвенето Crock-pot поддържа ястието топло и готово за консумиране в продължение на няколко часа. В случаи, когато се планира дълго време ястието да се поддържа топло в крокпот, е препоръчително малко да се намали времето за готвене за да избегнем преваряване.

Каква е разликата между температурните режими “LOW”и “HIGH”?

И двата температурни режима достигат еднаква температура при готвене, но скоростта на нагряване е различна. За получаване на отлични вкусови качества, сочност и крехкост времето за приготвяне на ястието зависи от вида и теглото на месото и останалите продукти. Повечето ястия могат да се приготвят и при двата режима.

Колко време обикновено продължава готвенето с Crock-Pot®?

За да започне яденето да къкри ( при около 100ºC) са необходими 7-8 часа при нискотемпературния и 3-4 часа при високотемпературния режим.

 

Как да преизчисля времето за готвене в двата температурни режима?

По-долу е дадена таблица със сравнителни времена за готвене в двата режима, в часове.

HIGH LOW
3 часа 7 часа
4 8
5 9
6 10
7 11
8 12

Не се препоръчва преизчисляване на време, което е по-малко от 7-8 часа на нискотемпературния режим, и 3-4 на високотемпературния режим.

Колко време отнема приготвянето на ястия с различни по вид продукти и тегло?

Месо Тегло Готвене с режим „LOW” Готвене с режим “HIGH”
Свинско* 2.5-3кг 9 ½ часа 7 ½ часа
Свинско филе 1.5кг 6 часа 5 часа
Птиче** 2.5-3кг 7 ½ часа 6 ¼ часа
Телешко 1.5 кг 8 часа 5 ¾ часа
Месо за яхния 1.5 кг 6 часа 4 ¾ часа
Риба*** 1 кг 3 ½ часа 1 ½ часа

Забележка: Всички времена са приблизителни. Точното време зависи от конкретното месо (количеството тлъстина), вида на останалите продукти, големината на парчетата при нарязване, и нивото на запълване на съда за готвене.

*Свински бут или плешка

**Цяло пиле, пуешки гърди

***Ако рибата се прибави след завиране, ще са необходими 15-30 мин за приготвянето й.

Crock-Pot
Crock-Pot

Колко запълнен да е съда при готвене с Crock-Pot®?

Оптимално е готвене при запълненост на съда от ½ до ¾ от обема.

Изпарява ли се водата при готвене с Crock-Pot®?

При готвене с Crock-Pot® се наблюдава много малко изпарение на течността от съда. Ако приготвяте супа, задушено или сос от традиционна рецепта, която не е адаптирана  за бавно готвене – намалете количеството течност. При необходимост в последствие може да се добави допълнително бульон или течност, ако яденето е твърде гъсто.

Може ли да се отваря капака по време на готвене, или да се разбърква ястието?

Поради спецификата на готвене с крокпот не се налага ястието да се разбърква, освен ако не е изрично указано в рецептата. При отваряне на капака се губи голяма част от топлината и това удължава необходимото време за приготвяне на яденето. Затова избягвайте да отхлупвате капака.

Може ли да се претопля яденето вCrock-Pot®?

Това не е препоръчително. Но керамичният съд за готвене може да се използва в микровълнова печка и във фурна до 200 ºC, за да се притопли ястието. Голяма част от приготвените храни имат все така отличен вкус и на следващия ден, защото отделните съставки и продукти са се смесили и са оформили един цялостен, богат вкус.

 

Crock-Pot
Crock-Pot

Трябва ли да се запържва или задушава предварително месото?

Някои хора предпочитат удобството и слагат месото да се готви директно в Crock-Pot®. Но ако решите да запържите или задушите месото преди готвенето – допълнителните усилия си заслужават, защото по този начин не само се отделя излишната мазнина, която иначе би попаднала в съда за готвене, но и самото месо придобива неповторим вкус и аромат.

Струва ми се, че ястието се готви твърде бързо, какво да правя?

Ако готвите на високотемпературния режим и яденето се е готвило по-малко от 5-6 часа, то превключете готвенето на нискотемпературния режим, за да забавите процеса на готвене.

Каква е разликата между крокпот и “slow cooker”?

Crock-Pot®е марката, която е наложила първите уреди за бавно готвене в САЩ през 1971г. И до днес компанията остава лидер в сектора и предлага разнообразие от модели с различни размери, вградени и програмируеми функции.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *