Sous Vide – лесно ежедневно хранене за ценители с изискан вкус


Какво е Sous Vide?

Терминът Sous Vide  има френски произход и означава „под вакуум“. В кулинарията  Sous Vide  означава специален метод, при който предварително вакуумираната в пакет храна се готви на водна баня при определена  постоянна температура. Специално подбраната температура на готвене и нейното стриктно поддържане дава възможност за перфектни резултати като се изключва преваряването и прегарянето на ястието. Нещо повече. Sous Vide  е изключително лесен и удобен начин на готвене, при който се постигат впечатляващи резултати и ястията се отличават с богат, изтънчен вкус и аромат.

В съвременната кулинария са познати доста  техники на готвене, но Sous Vide  заслужава особено внимание. Неслучайно тя се използва от най-добрите шеф-готвачи заради невероятните резултати. Tемпературата и продължителността на готвенето  зависят от вида на продуктите.

При традиционните начини на термична обработка се губят естествените сокове и голяма част от полезните вещества на продуктите, докато при готвене във вакуум те се запазват напълно. При ниска температура с вакуум се готвят идеално различни видове месо,риба, зеленчуци и плодове, при което те не само че  запазват естествените си  характеристики, но стават по-крехки и ароматни.

Когато готвим джолан по-дълго време, той се изсушава. Когато той се приготвя под вакуум този проблем не съществува. Благодарение на ниската температура, по-продължителната обработка и липсата на пряк контакт на месото  колагенът постепенното се разгражда и превръща в желатин. Именно това прави месото по-крехко и сочно. превъзходен резултат при готвенето на терин от гъши дроб  също се постига с обработка на ниска температура във вакуум. Всички по-жилави и сухи меса стават невероятно крехки при готвене по този метод. Зеленчуците и плодовете, приготвени чрез Sous Vide запазват напълно вкуса и цвета си.


Кои са предимствата на Sous Vide :

Лесно и просто – за да сготвите не  са нужни опит  и готварски умения, но резултатите винаги са перфектни. Предварително овкусявате продуктите с подправки, вакуумирате в торбичка и след това слагате да се готви на водня баня в уреда. Избирате температура и време за готвене.

Пести време – предварителната подготовка на продуктите и вакуумирането ви отнемат само няколко минути. След като сложите пакетчето да се готви на водна баня, просто оставете уреда да свърши останалото. Няма нужда от вашата намеса и контрол.

Удобно – процесът на готвене е прецизиран по отношение на времето и точната температура. Готовото ястие е с идеалната температура за да се консумира веднага. Но може да бъде запазено за консумация и за по-късно като вкусът ще бъде като на току-що приготвено ястие.

Вкусно и здравословно – продуктите се готвят в своите естествени сосове и сготвеното ястие се отличава с уникален вкус  и с отлични хранителни качества. Витамините и антиоксиданите, които се губят при традиционните методи на готвене при Sous Vide се запазват. Наслаждавате се на гурме-вкус без да инвестирате много време и усилия в готвене!

Пести пари – дори по-евтиното месо, приготвено по този начин става крехко и сочно. Приготвяйки предварително вкусна домашна храна, можете да я консумирате през натоварените делнични дни и да спестите от купуването на готова храна.

 


 

Готвене Sous Vide  – три прости стъпки

  1. Подготвяме продуктите и добавяме необходимите подправки. При този метод на готвене ароматите се отделят много интензивно и ястието се овкусява богато и ефективно. Така че може леко да намалим количеството на подправките. Вакуумираме овкусените продукти на порции в отделни торбички.
  2. Слагаме пакетчетата да се готвят в уреда на водна баня, с прецизно избрана температура на водата.
  3. Сервираме. Повечето храни – зеленчуци, плодове, еднородните ястия могат веднага да се консумират. Месото и рибата също са готови за директна консумация, но биха спечелили неимоверно много ако за няколко минути ги сложите в горещ тиган, на скарата или кухненския грил, за да придобият апетитен златист цвят и  да се придаде нежен карамелен вкус  на ястието като цяло.

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *