Най-новата книга-хит с рецепти за бавно готвене

Вниманието ни привлече едно интересно ревю във Washingtonpost  Lifestyle/ Food  за поредната книга–хит за бавното готвене. Авторката на статията Bonnie S. Benwick сe вдъхновила да използва  уред  за  бавно готвене след като била провокирана от новата книга на Antony Worrall Thompson  “Slow Cooking: 100 Recipes for the Slow Cooker, the Oven and the Stove Top”.

Предимствата, съветите и рецептите за бавно готвене напоследък активно се обсъждат както в пресата и Интернет, така и в доста книги.  С какво се отличава книгата на Томпсън и как един всепризнат кулинарен експерт съветва да готвим у дома?


Британец по произход, Томпсън получава ранна известност благодарение на Даяна, последната принцеса на Уелс,  която допринася за популярността на един от неговите ресторанти в Лондон. Той е автор на стотици статии за готвене и хранене и над 30 книги на готварска тематика. Томсън участва в кулинарно шоу далече преди времето на масово излъчваните телевизионни предавания за готвене.


 

Това, което отличава подхода на Томпсън към бавното готвене е уменията на главен готвач  и използването на пълния потенциал на кухненското оборудване по начин, който да позволява да готвим умно, практично и здравословно, без излишна нервност и прекомерно суетене.

Истинско съкровище за домашното готвене на храна е приложената в книгата таблица с адаптирано време за бавно готвене на рецепти, които традиционно са приготвени на котлон или фурна. Когато използва своя уред за бавно готвене той разполага кореноплодните зеленчуци покрай вътрешните стени на керамичния съд, така че да са максимално близо до нагревателите и да се сготвят по-бързо и равномерно. Привърженик е на приятно зачервеното месо, предварително запържено преди поставянето му в уреда. А също и на готвенето на водна баня в уреда за бавно готвене.

Затова известна част от предложените рецепти за бавно готвене изискват предварително мариноване или запържване/сотиране/печене на грил за да добие ястието по-богат и наситен аромат. Според автора Томпсън малко допълнителни усилия към икономичния уред за бавно готвене ще ни се отблагодарят с впечатляващи резултати.

 

 

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *